Як втілюються проєкти, які допомагають представникам громадському сектору ефективно протидіяти соціально-гуманітарним кризам

Опубліковано: 11 Листопада, 2022

З початком війни громадські організації України зіткнулись з викликами кризового часу, що потребує робити незвичні кроки, аби максимально ефективно працювати в умовах військового стану. Як показує досвід сьогодення, представники та учасники команд громадських організацій осіб з інвалідністю, особливим чином  УТОГ, перебувають у особливо скрутному становищі, оскільки вони переважно самі є особами з інвалідністю I-II групи. Окрім проблем з матеріальним забезпеченням, вони стикаються з неможливістю отримати інклюзивно-доступну інформаційну, психологічну та освітню підтримку, що вкрай негативно впливає на інституційну спроможність їх ГО. Одним з позитивних прикладів втілення проєктів, які спрямовані на допомогу не лише собі, але й усьому громадському сектору, що надає послуги людям з інвалідністю, є проєкт Громадської організації  Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток».

Впродовж кількох місяців ГО «Паросток» було зібрано та узагальнено потреби та побажання ОГС, що у поєднанні з набутим антикризовим досвідом під час пандемії COVID-19, дало можливість у серпні 2022 року створити безкоштовний онлайн-курс «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи». Освітній онлайн-курс складається з 24-х занять, представлених українською та українською жестовою мовами. У курсі зібрано актуальний досвід і корисні поради для громадських організацій. Основною відмінністю освітніх курсів від ВМГО «Паросток» є те, що вони є інклюзивними, тобто враховують особливості сприйняття інформації особами з інвалідністю. Зокрема, це застосування принципів універсального дизайну під час створення навчальних матеріалів, сурдопереклад та у наданні менторської підтримки.

Актуальні відеолекції, корисні роздаткові матеріали, тести та домашні завдання, супровід і зворотній зв’язок, менторська та консультаційна підтримка допомогли громадських активістам і активісткам адаптуватись у нових умовах і зробити роботу громадських організацій людей з інвалідністю більш ефективною, надавати якісні соціальні послуги. До навчання було запрошено представників/ць громадських та благодійних організацій людей з інвалідністю, а також організацій, які надають послуги особам з інвалідністю та членам їхніх родин з різних регіонів України.

Протягом 3-х місяців 196 представників НГО – фахівці, учасники, волонтери, керівники зареєструвались на безкоштовне онлайн-навчання на платформі https://navchajsya-dostupno.online/. Серед студентів курсу, представників НГО,  були й люди з інвалідністю, батьки, які виховують дітей з інвалідністю, й вимушені переселенці, й студенти та особи поважного віку. Більшість з них зараз вже закінчили навчання та отримали сертифікати, а ті, хто зареєструвався трохи пізніше – ще переглядають відеолекції та виконують практичні завдання. Також усім слухачам курсу була запропонована безкоштовна менторська підтримка, якою скористались 53 особи з 41 громадської організації людей з інвалідністю. Охоплення аудиторії інформаційною кампанією проєкту у соцмережах становить більше 100 тис. осіб. Було створено мотиваційний відеоролик, який подивилось більше 5 тис. глядачів, а також розроблено пам’ятки «Щодо покращення психоемоційного стану представників ОГС осіб з інвалідністю під час війни» та «Щодо продовження роботи представників ОГС осіб з інвалідністю під час війни». Завдяки реалізації проєкту, представники НГО, які поділяють інклюзивні цінності, отримали можливість адаптуватись до нових умов діяльності у період гуманітарної та особистої кризи, зокрема:

  1. Керувати власним емоційним станом у період невизначеності;
  2. Перейти до етапу адаптації, що буде сприяти поверненню їх до громадської діяльності;
  3. Оптимізувати та посилити команди своїх ГО;
  4. Створювати нові соціальні послуги в умовах нової реальності;
  5. Зрозуміти, як за допомогою волонтерства формувати нові життєві перспективи;
  6. Отримати навички подолання емоційного вигорання.

Наразі усі матеріали курсу знаходяться у вільному доступі для усіх бажаючих на навчальній платформі https://navchajsya-dostupno.online/. ГО «Паросток» щиро дякує команді, залученим фахівцям, слухачам онлайн-курсу за участь у проєкті, а найбільше – IREX та Державному департаменту США за підтримку, та продовжує реалізовувати ініціативи, які якнайширше охоплюють сфери життя осіб з інвалідністю. Зокрема, у жовтні 2022р. розпочав роботу гуманітарний хаб для вимушених переселенців з інвалідністю у м. Вінниці по вул. Замостянській 51, в якому ВПО можуть отримати послуги соціального супроводу, заняття з дітьми, консультації психолога, перекладу з/на англійську мову, ксерокопіювання, друку та сканування документів.

Матеріал підготовлений в межах проєкту ГО «Паросток» «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи», який відбувається за підтримки програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

 

 

 

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp