Як впоратись з кризами військового часу людям з інвалідністю та їх громадським організаціям

Опубліковано: 4 Листопада, 2022

Одночасно з гуманітарними кризами, якими супроводжується життя людей під час війни, виникають   й особисті кризи.  Таку кризу може спричинити будь-яка подія, якщо вона змінює звичне життя людини. Переїзд, зміна навчання чи роботи, зміна звичного оточення – це кризи розвитку, які переживають люди. Під час війни вони проявляються і вимагають додаткових зусиль людини для адаптації. Криза настає, бо людина помічає, що більше не може жити так, як раніше. Звичні способи спілкування, ухвалення рішень, забезпечення потреб – не ефективні. Під час війни виникли нові проблеми, які потрібно вирішувати негайно. Повітряні тривоги змушують шукати укриття. При переїзді – потрібно спілкуватись з новими людьми. Втрата роботи спонукає шукати нові способи заробітку.  Вирішення проблем, які виникають під час війни, неможливо відкласти, адже людина має обмежений час для навчання і роздумів. Тим паче, що можливості для допомоги від родини і друзів наразі обмежені, бо близькі люди також можуть переживати власні кризи.

Уявімо собі, що жінка з дітьми переїхала до іншої країни, мови якої вони не знають, тому переживають стрес через пошук їжі, місця для ночівлі, пошук для дітей лікарів, школи і центри догляду. Необхідність спілкуватись іноземною мовою, адаптуватися до правил іншої країни виснажує людей, й вони переживають кризу розвитку, яка забирає багато сил. Кризу розвитку  людина  з інвалідністю переживає, якщо вона змушена переїхати просто  в інше місце. Наприклад, якщо для людини з інвалідністю  нові вулиці і нові будівлі складні для пересування, а помешкання не має звичних пристосувань, то вона також переживає кризу розвитку, через потребу у сторонній допомозі.

Під час війни люди можуть переживати не тільки кризу розвитку, але й інші особисті кризи. Травматична криза  – виникає у випадку загрози життю людини, або життю її близьких, або коли людина є свідком загрози для інших людей. Наприклад, під час обстрілів, людина може отримати поранення, загинути чи опинитись під уламками будівлі.  Травматична криза часто супроводжується шоком. У людини виникає сильне хвилювання та фізичні реакції в тілі. Людина може завмерти, навіть зомліти,  або зробити те, чого не робила раніше. Наприклад, багато розмовляти чи мовчати, проявляти невідповідні ситуації реакції: сміятись у випадку небезпеки чи плакати, коли загроза вже минула.  У випадку травматичної кризи варто звернутись  по допомогу психологів.  Переживаючи кризи люди можуть відчувати різні почуття та емоції. Назвемо деякі з них:

Якщо ви помічали в себе схожі почуття та емоції, то зрозумійте, що це нормальна реакція. Нормально відчувати щось з оголошеного списку під час війни. Дозвольте собі відчувати емоції, іноді допомагає поплакати. Корисно поговорити з іншими людьми про свої почуття та емоції. Це може бути розмова з психологом або з людиною, якій ви довіряєте.

Команді громадської організації людей з інвалідністю важливо знати, що особисті кризи знижують ефективність роботи.  Це природна реакція організму на потребу людини впоратись з кількома кризами. Втім, є методи які можуть допомогти людям і командам адаптуватись в умовах кризи та підвищити власну ефективність. Тому ВМГО «Паросток» допомагає представникам громадському сектору ефективно протидіяти соціально-гуманітарним кризам за допомогою безкоштовного онлайн-навчання на платформі  https://navchajsya-dostupno.online/

Матеріал підготовлений в межах проєкту ГО «Паросток» «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи», який відбувається за підтримки програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp