Launch of the Project “CIGTEY: Civic and Government Technologies for the Engagement, Participation, and Inclusion of Youth with Fewer Opportunities”

Опубліковано: 8 Вересня, 2024

 

The project ‘CIGTEY. Civic and Gov Technologies for Engagement, Participation and Inclusion of Youth with Fewer Opportunities’ has been launched with the support of the European Union’s Erasmus+ programme, which aims to promote inclusion and active participation in civic and governmental processes among young persons with disabilities in Poland, Ireland, Ukraine and Turkey by teaching them digital skills in civic and governmental technologies and supporting youth workers in their efforts by helping youth to participate fully in society and empower them. Since the launch of the project, an e-book ‘Technologies for Youth: The Inspiring Potential of Civic and Government Technology for Engagement, Participation and Inclusion’ was developed with elements of scribing, which contains examples of the use of civic and government technology in each of the partner countries, links to platforms and practical advice for young workers. Further, the project includes the translation into Ukrainian and adaptation of the textbook for the target group, as well as the development and implementation of a comprehensive online learning, teaching and training programme that will enable youth workers to promote the use of civic and governmental technologies by young persons with disabilities, promoting inclusion and active citizenship in Poland, Ireland, Ukraine and Turkey. The progress and results of the project will be covered on the social media pages of each of the partner organisations, including the website and social media of the NGO Parostok.

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp

Запуск проєкту “СIGTEY. Громадські та урядові технології для залучення, участі та інклюзії молоді з обмеженими можливостями”

Опубліковано: 8 Вересня, 2024

Відбувся запуск проєкту “СIGTEY. Громадські та урядові технології для залучення, участі та інклюзії молоді з обмеженими можливостями” за підтримки програми Європейського союзу Erasmus+, головною метою якого є сприяння інклюзії та активному громадянству серед молодих людей з обмеженими можливостями в Польщі, Ірландії, Україні та Туреччині, навчивши їх цифровим навичкам використання громадських та урядових технологій, а також підтримавши молодіжних працівників у їхніх намаганнях, щоб допомогти молоді брати повноцінну участь у житті суспільства та розширити їхні можливості. З моменту запуску проєкту було розроблено електронний посібник “Технології для молоді: Надихаючий потенціал громадських та урядових технологій для залучення, участі та інклюзії” з елементами скрайбінгу, який містить в собі приклади використання громадських та урядових технологій в кожній з країн-партнерів, посилання на платформи та практичні поради для молодих працівників. Надалі, в межах проєкту, планується переклад українською та адаптація підручника для цільової групи, а також розробка та впровадження комплексної програми онлайн-навчання, викладання та тренінгів, яка дозволить молодіжним працівникам сприяти використанню громадських та урядових технологій молодими людьми з обмеженими можливостями, сприяючи інклюзивності та активному громадянству в Польщі, Ірландії, Україні та Туреччині. Перебіг та результати проєкту будуть висвітленні на сторінках соціальних мереж кожної з організацій-партнерів, включаючи веб сайт та соціальні мережі ГО “Паросток”.

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp

Проєкт «Сила в єднанні: Підтримка психічного здоров’я та психосоціального благополуччя населення, яке постраждало від війни»

Опубліковано: 9 Серпня, 2024

У Вінницькій області розпочався проєкт «Сила в єднанні: Підтримка психічного здоров’я та психосоціального благополуччя населення, яке постраждало від війни», що реалізується ГО «Паросток»  у рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

На прескоференції, яка відбулась 8 серпня 2024 року,  у приміщенні офіційного медіацентру Вінницької обласної військової адміністрації,  команда проєкту презентувала заплановані заходи, розповіла про завдання проєкту. Виступи та обговорення перекладались на українську жестову мову. Це допомогло всім учасникам (зокрема глядачам онлайн-трансляції) отримати повну інформацію про проєкт.

 

«Ми маємо постійно пам’ятати про необхідність турботи про своє психічне здоров’я. Це процес формування культури, який триває. Важливо, щоб кожен з нас вчився піклуватися про своє психічне здоров’я щоденно, так само, як ми дбаємо про фізичне», – зазначила Олена Лебідь, фахівчиня з програмної діяльності відділу здоров’я громад проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».  Про важливість участі людей з інвалідністю в усіх сферах суспільного життя говорила Ірина Саранча, голова правління Вінницької громадської організації «Паросток» та ініціаторка проєкту. Вона закликала людей з інвалідністю бути активними.  «Активність починається з психічного здоров’я», – наголосила пані Ірина. «Коли я відчуваю сили щось робити, я буду це робити. Потрібно дбати про себе. Як це робити, як кожен день піклуватись про себе – будемо говорити з фахівцями нашого проєкту».

В проєкті заплановано допомогти 400 внутрішньо переміщеним особам з інвалідністю та 100 батькам дітей з інвалідністю зі статусом ВПО у Вінницькій області відновити психічне здоров’я та впоратись з наслідками війни. Будуть надаватись індивідуальні психологічні консультації, проводитись групи підтримки, інтеграційні заходи, тренінги для психологів та модераторів груп підтримки. Фахівців навчатимуть, як надавати послуги з психічної допомоги людям з різними видами інвалідності. Передбачено проведення інформаційної кампанії щодо важливості психічного здоров’я.

Представники профільних департаментів Вінницької ОВА та міської ради підкреслили важливість проєкту для громад. Зокрема, заступниця директора Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко відзначила успішний досвід міжнародної організації Пакт у реалізації проєктів, спрямованих на розбудову стійкої системи громадського здоров’я у Вінницькій області, та багаторічну професійну співпрацю з ГО «Паросток». Вона нагадала про важливість залучення фахівців, забезпечення необхідних ресурсів і співпраці з соціальними службами для успіху проєкту.

Оксана Яценко, директорка Департаменту освіти і науки Вінницької міської ради, повідомила, що у Вінницькій міській територіальній громаді зареєстровано близько 47 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них 12 тисяч дітей, серед яких є особи з інвалідністю.  Людмила Петришена, начальник управління соціальної підтримки та державних гарантій Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА розповіла, у Вінницькій області зареєстровано 6,5 тисяч внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю.

«Люди з інвалідністю хочуть жити, а не виживати. Ми потребуємо інклюзивного життя, а не окремих інклюзивних заходів», – наголосила Анастасія Ліщинська, адміністраторка Вінницького міського гуманітарного хабу для внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю.

Ольга Паламарчук, завідувачка кафедри психології та соціальної роботи Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського, підкреслила, що інклюзія перестає бути «модним» терміном і стає реальністю, яка має впроваджуватися у життя. Можливо, такі проєкти стануть важливим кроком до формування інклюзивного суспільства.

Проєкт «Сила в єднанні: Підтримка психічного здоров’я та психосоціального благополуччя населення, яке постраждало від війни» працюватиме у 5 територіальних громадах: Вінницькій, Лука-Мелешківській, Гніванській, Жмеринській та Могилів-Подільській.  Більш детально про події проєкту можна дізнатись на Facebook-сторінці  та YouTube-каналі ГО «Паросток».

Контактна особа: Ірина Саранча

Телефон: +380677831061

E-mail: parostok2015@gmail.com

Проєкт «Сила в єднанні: Підтримка психічного здоров’я та психосоціального благополуччя населення, яке постраждало від війни» впроваджує ГО «Паросток» у рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

#ДбаюПроСебе #Тияк #СилаВЄднанні #USAID

 

 

 

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp

У Вінницькій громаді успішно завершено проєкт соціально-психологічної підтримки внутрішньо переміщених жінок та дітей з інвалідністю

Опубліковано: 14 Травня, 2024

Війна змусила покинути свої домівки мільйони жінок, серед яких є ті, хто має інвалідність або доглядає за дітьми з інвалідністю. Переїзд до нових громад спричиняє значне навантаження на переселенок, це пов’язано з необхідністю піклуватись про дітей, людей похилого віку, осіб з інвалідністю. При цьому вони стикаються не лише з матеріальними проблемами, а й з психологічними, такими як: стрес, депресія, почуття самотності, стигматизація, дискримінація та інші наслідки втрати друзів, роботи, майна.

У відповідь на ці виклики Громадська організація Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» створила «Гуманітарний хаб для ВПО з інвалідністю Вінницької громади», в якому надається підтримка майже 500 родинам ВПО з інвалідністю, в т.ч. 20 дітям з інвалідністю з числа ВПО. Фокус уваги ВМГО «Паросток» зосереджено на проєктах, які передбачають психологічну допомогу та соціальний супровід жінок з інвалідністю, а також жінок, які мають дітей з інвалідністю. Одним з проєктів стала «Соціально-психологічна підтримка внутрішньо переміщених (ВПО) жінок та дітей з інвалідністю у Вінницькій громаді».

З початку 2024 року учасницям проєкту надавались індивідуальні психологічні консультації та арт-терапевтичні майстер-класи. Завдяки цьому жінки та діти з інвалідністю з числа ВПО, які зазнали емоційних та психологічних ускладнень через травматичні ситуації, змогли виразити свої почуття, знайти шляхи подолання труднощів та проявити творчий потенціал. А для допомоги дітям з інвалідністю з числа ВПО проводились заняття з хібукі-терапіі. Здійснювався соціальний супровід осіб з важкими порушеннями опорно-рухового апарату та інтелектуального розвитку, адже наразі вони найбільше відчувають брак доступу до базових потреб. Підтримка включала й послуги прання та ремонту одягу. Для сприяння інтеграції ВПО з інвалідністю у життя нової громади важливими є навички роботи з комп’ютером, гаджетами та онлайн-сервісами, тому було проведено серію занять з підвищення комп’ютерної грамотності. Доповнило заходи з соціальної підтримки надання правової допомоги жінкам у вигляді тренінгів.

Протягом реалізації проєкту було опрацьовано майже 500 звернень щодо прання та ремонту одягу ВПО; надано біля 200 психологічних консультацій; проведено 64 заняття з комп’ютерної грамотності та надано біля 125 консультацій; 20 дітей з інвалідністю пройшли по 12 занять хібукі-терапії, було проведено 6 арт-терапевтичних занять для 12 учасниць; організовано 4 триденні тренінги з правової обізнаності для 40 жінок.

Успішна реалізація заходів проєкту забезпечила такі результати:

Команда проєкту щиро дякує Фонду Східна Європа, фахівцям та консультантам Гуманітарного хабу (тренерам, психологам, викладачам, соціальним працівникам) за підтримку та самовіддану працю заради покращення якості життя переміщених жінок з інвалідністю, а також жінок, які мають дітей з інвалідністю. Разом ми створюємо безпечне та доступне середовище для тих, хто найбільше потребує допомоги.

Проєкт «Соціально-психологічна підтримка внутрішньо переміщених (ВПО) жінок та дітей з інвалідністю у Вінницькій громаді» реалізовано Громадською організацією Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» у межах програми «Спроможні та сильні», що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії.

#Паросток #ГуманітарнийХаб #СпроможніТаСильні #capableandresistant

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp

📲 До уваги організацій та груп осіб з інвалідністю!

Опубліковано: 4 Травня, 2024
📲 До уваги організацій та груп осіб з інвалідністю!
🗓️ Запрошуємо вас 14 травня 2024 року о 12.00 на вебінар фонду Abilis Foundation «Підготовка грантового проєкту».
Вебінар буде корисний усім організаціям та групам осіб з інвалідністю, хто має намір податися на грант від Abilis Foundation або вже реалізували перший проєкт з Фондом. Отримана інформація підвищить інституційну спроможність організації та допоможе в підготовці заявок до інших грантодавців.
На вебінарі розглянемо наступні питання:
🔹 Процес планування проєкту – на що звертати увагу
🔹 Основні критерії та вимоги Фонду до проєктів
🔹 Заповнення заявки
Тривалість – 2 години. Вебінар буде забезпечено перекладом українською жестовою мовою.
📝 Форма реєстрації доступна за посиланням:
https://docs.google.com/forms/d/1cWJteIiIqf4mThbzUVgorNe5tIoUrlH4YxEBMHdBQ8E/edit
Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp

Як у Вінниці допомагають дітям з інвалідністю за допомогою хібукі-терапії

Опубліковано: 27 Квітня, 2024

Через війну, що триває, Україна стикається з серйозним викликом – потребі допомогти дітям, які є вимушеними переселенцями, адаптуватися до нових умов життя та подолати психологічні травми. На кінець квітня 2024 року, в Україні вимушеними переселенцями стало вже більше 1 мільйона дітей та підлітків, в т.ч. більше 8 тисяч з яких мають інвалідність.

У Вінницькій області перебуває більше 42-х тисяч дітей та підлітків ВПО, в т.ч. більше 300 з них є особами з інвалідністю. Тому Громадська організація Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» створила «Гуманітарний хаб для ВПО з інвалідністю Вінницької громади», в якому надається підтримка родинам ВПО з інвалідністю, в т.ч. дітям з інвалідністю. Наразі на базі хабу реалізується проєкт «Соціально-психологічна підтримка внутрішньо-переміщених (ВПО) жінок та дітей з інвалідністю у Вінницькій громаді», який буде тривати до середини травня 2024 року. Проєкт використовує ефективні методи психологічної допомоги для дітей, в першу чергу хібукі-терапію, яка стрімко набирає популярність в Україні. Хібукі-терапія надає можливість впоратися зі стресом та посттравматичними розладами, сприяє зниженню рівня тривожності та допомагає дітям відчувати себе менш самотніми.

Ця методика роботи з дитячою травмою виникла в Ізраїлі у 2006 році. Назва «Хібукі» в перекладі з івриту означає «обійми». Ізраїльська психологиня Дафна Шарон-Максимов адаптувала цю методику, зробивши її доступною для українських дітей. Унікальність терапії полягає у використанні м’якої іграшки у вигляді песика з сумними очима, який є уособленням безпеки та розуміння для дитини. Ця іграшка дозволяє переносити на неї дитячі переживання та страхи, тим самим зменшуючи особистісний емоційний тягар. Головна ідея методу полягає в тому, що дитина може висловлювати свої почуття на іграшці, розмовляти з нею та навіть писати їй листи. Таким чином, хібукі-терапія – це не лише метод психологічної підтримки, але й можливість для дітей виразити свої почуття та емоції.

Особливо корисною методика є саме для дітей з інвалідністю з числа ВПО. Адже хібукі допомагає дітям адаптуватися до нового оточення та впоратися зі важкими змінами. Іграшка стає частиною їхнього життя у новій громаді, надаючи відчуття стабільності та безпеки. Хібукі-терапія також допомагає дітям адаптуватися до навчального середовища, зменшує тривожність та сприяє кращій соціалізації. Педагоги шкіл можуть використовувати іграшку для розвитку емоційного інтелекту дітей. Завдяки проєкту підтримки жінок та дітей з інвалідністю у Вінницькій громаді, 20 дітей з числа ВПО отримують допомогу з використанням хібукі. За час реалізації проєкту, батьки дітей вже відмітили суттєве зменшення рівня агресії, напруження та страху.

Як зазначають фахівці ВМГО «Паросток», завдяки позитивним результатам та підтримці експертів, хібукі-терапія продемонструвала великий потенціал стати невід’ємною частиною реабілітаційних програм в Україні. Вона може стати ключем до відновлення психоемоційного стану та радості життя для багатьох дітей, які пережили війну та вимушене переміщення.

Проєкт «Соціально-психологічна підтримка внутрішньо переміщених (ВПО) жінок та дітей з інвалідністю у Вінницькій громаді» реалізується Громадською організацією Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» у межах програми «Спроможні та сильні», що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії.

 

#Паросток #ГуманітарнийХаб #СпроможніТаСильні #capableandresistant

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp

Проєкт «Зміцнення НУО, які допомагають вразливим верствам населення» успішно завершено!

Опубліковано: 22 Квітня, 2024

У сучасному світі інформація є одним з найважливіших ресурсів, тому її безпека є ключовим аспектом у військовий час. Це особливо актуально для вразливих верств населення, зокрема осіб з інвалідністю, які стикаються з додатковими бар’єрами у доступі до інформації та захисту персональних даних.

Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» з радістю повідомляє про успішне завершення проєкту «Зміцнення НУО, які допомагають вразливим верствам населення». Мета проєкту – посилення спроможності лідерів і лідерок НГО осіб з інвалідністю до створення простору інформаційної безпеки в умовах війни у своїх громадах. Проєкт надав учасникам знання та практичні навички цифрової безпеки та захисту даних.

Ключовим заходом проєкту стала розробка та публікація на онлайн-платформі Зрозуміло! інклюзивного освітнього курсу з сурдоперекладом «Інформаційна безпека у період кризи» для НГО осіб з інвалідністю, зокрема представників УТОГ з різних регіонів України. Ведуча курсу – українська акторка театру та кіно, продюсерка, громадська діячка Ірма Вітовська.

Слухачі та слухачки курсу оволоділи правилами безпечної поведінки в інформаційному просторі під час воєнного часу. Завдяки циклу з 10 серій, ними було отримано важливі знання щодо таких тем, як: інформаційна безпека воєнного часу; безпека в інтернеті та цифровий слід; захист від шахраїв; безпека в месенджерах та соцмережах. Учасники/ці курсу отримали сертифікати на 0,2 кредити ЄКТС. Більше інформації про курс за посиланням: https://courses.zrozumilo.in.ua/courses/course-v1:eef+EEF-047+Sept2023/about

Також було проведено навчання практичним навичкам інформаційної безпеки. Це особливо важливо для учасників та учасниць, що представляють НГО осіб з інвалідністю та організацій, які надають послуги людям з інвалідністю, а також для інших активістів інклюзивної сфери. Зокрема 3-5 жовтня 2023 року відбувся перший онлайн-практикум тренінгу «Інформаційна безпека в період кризи». На практикумі було висвітлено такі важливі аспекти як: ефективне онлайн-навчання; інформаційна безпека для людей з інвалідністю: поглиблення в аспекти статті; про що не можна говорити під час війни і чому; проста спрощена мова: основні правила; правда чи брехня: як відрізнити фейки; окопна правда: як з нею взаємодіяти; цифровий слід громадської організації; мапа зв’язків громадської організації.

7-9 листопада 2023 року відбувся другий онлайн-практикум, на якому було розглянули такі актуальні теми як: спілкування онлайн: безпека в месенджерах та вибір месенджера; як виявити фейк та розпізнати нісенітницю; розбір емоцій за допомогою Квітки-антифейки; мережевий етикет та вплив поведінки на спілкування онлайн. 12-14 грудня 2023 року відбувся третій онлайн-практикум, на якому було розглянули такі актуальні теми як: розвиткове і фіксоване мислення; поради для адміністраторів – як розпізнати бота; визначення цільової аудиторії для дописів тощо.

Учасниці та учасники практикумів виконували вправи на різні аспекти роботи громадських організацій онлайн, зокрема вибір месенджера, модерування груп, запобігання поширенню фейків, повідомлення інших про виявлену російську пропаганду. Команда проєкту дякує тренеркам Наталії Зубар та Оксані Яцюк, які натхненно та крок за кроком допомагали розбиратися в складних темах та розвивати навички, які важливі для НГО осіб з інвалідністю у воєнний час.

Для слухачів та слухачок онлайн-курсу та практикумів було забезпечено індивідуальну менторську підтримку щодо практичного використання знань з інформаційної безпеки, створено матеріали для засвоєння та практичного застосування знань (робочий зошит, інформаційний довідник). Завдяки цьому учасники/ці успішно розробили власні протоколи інформаційної безпеки НГО для використання в реальних ситуаціях.

Проєкт передбачав проведення широкої інформаційної кампанії, основними складовими якої стали прес-конференція, присвячена презентації проєкту, цикл освітніх дописів у Facebook, виготовлення та промоція 10 анімаційних роликів для популяризації інформаційної безпеки. Завдяки цьому більш як 280 тисяч користувачів соцмереж дізнались про місію, заходи та результати проєкту.

Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» дякує усім, хто підтримував та приймав участь у реалізації заходів проєкту «Зміцнення НУО, які допомагають вразливим верствам населення»!

 

#ІнформаційнаБезпека #Паросток #Інклюзивність #СильніРазом

——————————————————————————————–

«Цю публікацію здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Commission Small Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government»

 

 

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp

Як людині з інвалідністю не стати жертвою інтернет-шахрайства

Опубліковано: 17 Квітня, 2024

Інтернет для людей з інвалідністю – чудовий інструмент для навчання, розваги, спілкування та покупок. Але разом з цим, він є місцем, де безліч зловмисників прагне отримати доступ до ваших особистих даних з метою викрадення грошей або дискредитації. Навіть у ці складні часи люди з інвалідністю, через брак знань щодо інформаційної гігієни, більш схильні довіряти різним шахраям.

Враховуючи набутий у 2022-2023 рр. досвід, Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» розробила практичні кроки для інформаційної безпеки вразливих груп, шляхом посилення спроможностей громадських організацій, які опікуються потребами та проблемами осіб з інвалідністю. Тому ми з радістю ділимось ключовими порадами, як людям з інвалідністю захистити себе або близьких від основних схем обману:

Не дайте шахраям в інтернеті шансу нашкодити вам чи близькій людині. Будьте уважні, перевіряйте інформацію та захищайте свої особисті дані. Якщо ви потребуєте допомоги, звертайтеся онлайн лише до надійних організацій або осіб.

——————————————————————————————–

«Цю публікацію здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Commission Small Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government»

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp

Допомога молодим жінкам з ментальною інвалідністю та мамам людей з ментальною інвалідністю

Опубліковано: 30 Березня, 2024

🌱 ГО «Паросток» у співпраці з Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень проводить консультації в рамках проєкту «Вдома краще».

📅 Проєкт триватиме до 31 січня 2025 року.

👩‍👧‍👦 «Вдома – краще» це: допомога молодим жінкам з ментальною інвалідністю та мамам людей з ментальною інвалідністю у влаштуванні після повернення з евакуації.

🎯 Мета проєкту: надання мережевої уніфікованої підтримки для дівчат з ментальними порушеннями та матерів людей з ментальними порушеннями під час їх повернення додому з місць евакуації шляхом створення умов для покращення соціально-економічного відновлення в ході розбудови миру на базі 21 НДО – членів ВГО «Коаліція» з 14 регіонів України.

🤝 Проєкт реалізується за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF).

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp

Як у Вінницькій громаді допомагають особам з інвалідністю з числа ВПО

Опубліковано: 27 Березня, 2024

Війна, що триває, змушує покидати свої домівки мільйонам українок, частина з яких має інвалідність або виховує дітей з інвалідністю. На жінок переміщення впливає найбільш негативно через зростання навантаження в частині піклування про дітей та інших членів сім’ї, які потребують догляду, дітей, людей похилого віку, осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. Окрім матеріальних проблем, жінки стикаються з психологічними негараздами, які стосуються стресу, травми, депресії, самотності, стигматизації, дискримінації та інших наслідків втрати родини, друзів, роботи, майна.

Тому Громадська організація Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» створила «Гуманітарний хаб для ВПО з інвалідністю Вінницької громади», в якому надається підтримка майже родинам ВПО з інвалідністю, в т.ч. дітям з інвалідністю з числа ВПО. Наразі на базі хабу реалізується проєкт «Соціально-психологічна підтримка внутрішньо-переміщених (ВПО) жінок та дітей з інвалідністю у Вінницькій громаді», який буде тривати до середини травня 2024 року.

Здійснюється надання індивідуальних психологічних консультацій та проведення арт-терапевтичних майстер-класів. Для допомоги дітям з інвалідністю з числа ВПО проводиться хібукі-терапія з залученням сертифікованих фахівців. Надається соціальний супровід для осіб з важкими порушеннями опорно-рухового апарату та інтелектуального розвитку. Крім того, соціальна підтримка включає послуги прання й ремонту одягу. Для полегшення інтеграції ВПО з інвалідністю у життя нової громади, проєктом передбачено заняття з підвищення комп’ютерної грамотності. Доповнює заходи з соціальної підтримки надання правової допомоги у вигляді тренінгів, що надає жінкам можливість більш ефективно захищати права та інтереси. Ось лише невеличка частинка історій успіху, героями яких є стали учасниці проєкту:

Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» щиро дякує Фонду Східна Європа та усім небайдужим за надану можливість покращувати якість життя внутрішньо-переміщених жінок та дітей з інвалідністю у Вінницькій громаді!

Проєкт «Соціально-психологічна підтримка внутрішньо переміщених (ВПО) жінок та дітей з інвалідністю у Вінницькій громаді» реалізується Громадською організацією Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» у межах програми «Спроможні та сильні», що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії.

#Паросток #ГуманітарнийХаб #СпроможніТаСильні #capableandresistant

 

Поділитися посиланням
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on whatsapp
Whatsapp